Img
Πρώτη Μέρα Στο Σχολείο / Νηπιαγωγείο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο είναι μια σημαντική στιγμή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.Η πρώτη μέρα και η επιστροφή είναι μία διαδικασία που άλλα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία για να συναντήσουν τους συμμαθητές τους, τις νέες τους τάξεις και τα καινούργια μαθήματα, ωστόσο δεν είναι λίγα εκείνα που βιώνουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με άγχος, άρνηση, μπερδεμένα συναισθήματα και αμφιβολία για το άγνωστο. Η σχολική περίοδος είναι μια κρίσιμη φάση στη ζωή του παιδιού, παρόλο που οι ενήλικες συχνά την αναπολούν με ευχάριστες μόνο αναμνήσεις και τη χαρακτηρίζουν ως αμέριμνη. Η προσαρμογή εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού και δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί αυτόματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όπως το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, έτσι χρειάζεται και τον δικό του χρόνο προσαρμογής, τον δικό του ρυθμό. Μην μεταφέρετε το δικό σας άγχος. Πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς αποτελούν πηγή άγχους για τα παιδιά, καθώς τους το μεταδίδουν με τον αποχαιρετισμό. Η καλή προετοιμασία για την επιστροφή στις τάξεις. Οι γονείς διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εξελικτική πορεία των λειλιπούτειών τους. Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος του παιδιού. Η επιστροφή της οικογένειας από τις καλοκαιρινές διακοπές πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία, ώστε να μπορέσει το παιδί να επανέλθει στην παλιά καθημερινότητά του και να ξαναμπεί στο νέο πρόγραμμα και στους νέους ρυθμούς.

Ας δούμε μαζί μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί εύκολα και με θετική διάθεση:

🗣️ Συζητήστε το εκ των προτέρων : Μιλήστε με το παιδί σας για το τι να περιμένει. Περιγράψτε του τις δραστηριότητες και τα άτομα που θα συναντήσει. Η γνώση μειώνει το άγχος.

💪Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση : Δώστε έμφαση στις ικανότητες και τις δεξιότητες του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το με θετικά λόγια και στηρίξτε το στις νέες προκλήσεις.

⏰Καθιερώστε μια ρουτίνα : Η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα στην καθημερινή ρουτίνα προσφέρουν ασφάλεια στο παιδί. Προσπαθήστε να έχετε συγκεκριμένες ώρες για ύπνο, φαγητό και προετοιμασία για το σχολείο.

👂Ακούστε τις ανησυχίες του : Δώστε χώρο στο παιδί να εκφράσει τους φόβους και τις ανησυχίες του. Ακούστε προσεκτικά χωρίς να το διακόπτετε και προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του με ηρεμία και κατανόηση.

👋❤️Μικρά αποχαιρετιστήρια τελετουργικά : Δημιουργήστε μια μικρή τελετουργία αποχαιρετισμού, όπως μια αγκαλιά ή ένα φιλί, για να κάνετε τον αποχωρισμό πιο εύκολο.

😄Δείξτε εμπιστοσύνη και χαρά : Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας. Αν είστε εσείς χαρούμενοι και δείχνετε εμπιστοσύνη στο σχολείο, το παιδί σας θα νιώσει πιο άνετα και ασφαλές.

Η προσαρμογή μπορεί να πάρει χρόνο ⏳, αλλά με υπομονή και αγάπη, το παιδί σας θα μάθει να απολαμβάνει το σχολείο και τις νέες εμπειρίες που θα ζήσει εκεί.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε αρχή και δύσκολη και θέλει υπομονή από όλες τις πλευρές. Μην αγχώνεστε προκαταβολικά, δώστε στο παιδί σας τον χρόνο που χρειάζεται και μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο τολμηρό και δυναμικό από αυτό που πιστεύετε!

img